The Cornish Rex
Fajtatörténete:

   1946-ban egy berlini kórház közelében találtak először göndör, hullámos szőrű macskát, ami egy házimacska mutációja volt. De akkoriban, a háború utáni zűrzavarban, egyetlen német cicakedvelőnek sem jutott eszébe, hogy egy új fajta szelekciójába kezdjen, így végül az angliai Cornwall lett az első rex macskák bölcsője. Itt született 1950. július 21.-én Kallibunker, a vörös cirmos hím, aki a Cornish Rex fajta ősapja és alapítója lett. Alomtársai semmiben sem különböztek anyjuktól, egy teknőc-fehér házimacskától. Mikor a farm háziasszonya lady Ennismore először pillantotta meg, úgy vélte egy beteg kiskölyköt lát, majd mivel már találkozott ilyen „szőrelvátozással” a farmján tartott Rex nyulaknál, kikérte az állatorvosuk véleményét. Az állatorvos javaslatára Kallibunkert a későbbiekben saját anyjával pároztatták, így jött világra még két göndör szőrű és egy sima kölyök.

   10 évvel később szintén Angliában, Devoshireben újabb göndör szőrű kiscica született, de ennek a cicának voltak látható koronaszőrei és tapintásra a szőre keményebb volt. Ahogy később kiderült ez egy teljesen más mutáció, amit Devon Rexnek neveztek el. A két fajta keresztezéséből egyszerű házimacskák születtek. Mindkét fajta rex génje recesszíven öröklődő, vagyis ahhoz, hogy göndör szőrű kiscicák szülessenek, mindkét szülőnek rendelkeznie kell ezzel a génnel.
1967-ben mindkét fajtát hivatalosan is elismerték.
 
Kallibunker, az első Cornish Rex
 
 
A fajtáról néhány szóban

A Cornish Rex cica megjelenése; karcsú testfelépítés, óriás fülek, hullámos szőr a legtöbb embert nem hagyja hidegen, bár a reakciók igen szélsőségesek lehetnek. Minden esetre egy Cornish tulajdonosnak fel kell készülnie a legkülönösebb megjegyzésekre, illetve kérdésekre. Pl.: „…szegény, biztos nem kap enni…”, „Juj, hogy néz ki ez a macska.”, „…mit csináltak a szőrével? Megnyírták?”, „…be van dauerolva?”, stb. Azonban, aki megérintheti, megsimogathatja a finom tapintású, selymes bundáját rögtön beleszeret. Mivel a Cornish Rexek nem rendelkeznek koronaszőrzettel, csak aljszőrzetük van, tapintáskor sokkal puhábbak, mint általában a macskák, ugyanakkor egy-egy cicának a „hullámait” is érezhetjük tenyerünk alatt simogatáskor. A koronaszőrzet hiányának köszönhető az is, hogy ez a fajta gyakorlatilag nem okoz allergiát, azonban mint ismeretes, allergiát nem csak a macska szőre (úgy, mint más állat esetében is), de a nyála, hámsejtjei, egyéb váladékai is okozhatnak, így a Sphynxek sem mondhatók teljes mértékben hypoallergén fajtának, mivel utóbbiaknál a bőrről leváló hámsejtek váltanak ki sokaknál allergiát. Minden egyes esetet egyénileg kell elbírálni. (Tulajdonos megjegyzése: Magam is 3 éves korom óta allergiás, asztmás vagyok ésa vizsgálatok szerint macskaallergia is igazolódott . A többi cicával ellentétben az én cicáim nem okoznak nálam tüneteket.) Ha ilyen panaszai vannak, és mégis szeretne cicát tartani, látogassa meg a tenyésztőt és „tegye próbára” a potenciális házikedvencét.

A Cornish Rex egy vékony csontozatú, kecses, ugyan-akkor izmos, magas lábakon álló, hosszú farkú, nagy, magasan tűzött fülű macska, melynek a rendkívül puha és rövid szőre egyenletes hullámokba van „rakva”. Az újszülött kiscicákon finoman sejthetők ezek a hullámok, majd néhány napos korukra szőrük teljesen kisimul. A legtöbb kamaszodó kölyöknek csak nagyon rövid, sima szőre van. Újra, csak 3-8 hónapos korukban kezdenek göndörödni és a végleges göndörség csak 10-12 hónapos korra alakul ki.

Természetében emlékeztet a kutyára, mivel nagyon ragaszkodik az emberhez. Igényli az ember társaságát, így gazdáját a lakáson belül is mindig követi, a közelében tartózkodik. A Cornish Rexek idősebb korukban is megőrzik játékosságukat, intelligensek, jól taníthatók pl.: könnyen megtanulnak apportírozni. A hazatérő gazdit boldog farkcsóválással fogadják. 

 

WCF Standard

Testfelépítés: közepes méretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A bordázat és a vállak nem szélesebbek a csípőnél. A lábak hosszúak és karcsúak, a mancsok kecsesek és oválisak, a farok nagyon hosszú, végig vékony, a vége lekerekített .

 

Fej: ékalakú koponya, hosszú és egyenes profil, lapos homlok. Jól fejlett áll, az orrheggyel egyvonalban helyezkedik, a bajusztő hangsúlyos.

 

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, végük lekerekített, magasan tűzöttek.

 

Szemek: mandulavágásúak, picit ferdék, színük a bunda színével harmonizál.

 

Szőrzet: teljesen mentes a fedőszőrtől, emiatt bársonyosan lágy és rugalmas, rövid és hullámos, a bajusz és a szempillák fodrosak.

 

Színváltozatok: minden szín elfogadott.

 

Hibák: csupasz foltok súlyos hibának számítanak. 

 

Pontszámok (WCF):

Testfelépítés: 25 pont
Fej: 20 pont
Szemek:   5 pont
Szőrminőség és szín: 35 pont
Bajusz és szempillák:   5 pont
Farok:   5 pont
Kondíció:

  5 pont

 

forrás:http://www.freeweb.hu/macskafajtak